Θυμόμαστε τον Κερκ Ντάγκλας: 5 σπουδαίοι ρόλοι του

Portrait of American actor Kirk Douglas as he poses with his hands in his pockets, 1950. (Photo by PhotoQuest/Getty Images)

Τέτοια μεγέθη και τέτοια θηρία δεν ξαναβγαίνουν, είναι οριστικό πλέον.

Μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια – ο Κερκ Ντάγκλας ήταν ο τελευταίος των τελευταίων από τους μεγάλους αστέρες του παλιού Χόλιγουντ. Δύσκολο να ξαναβγούν τέτοια μεγέθη, ούτε τέτοια θηρία με τέτοιο εκτόπισμα και με τέτοια επιβολή στην κάμερα αλλά και στο ίδιο το σύστημα της βιομηχανίας του κινηματογράφου.  Ο Κέρκ υπήρξε πέρα από κορυφαίος σταρ και ένας μεγαλειωδώς υποχθόνιος ερμηνευτής, ειδικά στην πρώτη, εκρηκτική φάση της καριέρας του, επιδεικνύοντας μια μοναδική ικανότητα στην απόδοση χαρακτήρων με “μαύρο” παρελθόν (παρόν και μέλλον) και δυσκολίες, παρότι ήταν εξίσου πειστικός και σε πολύ πιο… χαρούμενους ρόλους.

Ήταν ο ορισμός αυτού που αποκαλούμε «μεγαλύτερος από τη ζωή» (κόντεψε να γίνει και μεγαλύτερος από τον θάνατο αλλά τελικά υπέκυψε στα 103). Κάτι λίγο λοιπόν για να τον θυμηθούμε ξανά, πέντε σπουδαίοι ρόλοι σε σημαντικές ταινίες, κάποιες από τις οποίες αξίζουν ίσως μεγαλύτερης προσοχής και λατρείας. Η ερμηνεία του σ’ αυτές, σίγουρα.

  1. Champion «Ο πρωταθλητής», 1949

2. The Bad and the Beautiful «Η Ωραία και το Κτήνος», 1952

Άλλη μια φορά εξαιρετικός και πολυδιάστατος ως «κακός» και ηθικά χρεοκοπημένος, στο ρόλο ενός παραγωγού του Χόλιγουντ που αποξενώνει τους πάντες γύρω του σ’ ένα σπουδαίο μελόδραμα

3. Lust for Life «Η ζωή ενός ανθρώπου», 1956

Κι όμως, Χόλιγουντ – ξεχόλιγουντ, ο Κερκ Ντάγκλας ήταν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ! Κρίμα που δεν έπαιξε ποτέ ήρωα του Ντοστογιέφσκι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το πλήρες όνομα με το οποίο βαφτίστηκε ήταν Issur Danielovich Demsky. Δεν το ξέρατε. Το ξέρατε;;;

4. Spartacus «Σπάρτακος», 1960

Ο Σπάρτακος σταυρώθηκε για τις αμαρτίες όλων μας. Ο ορισμός του έπους με πάσα έννοια. Προσωπικός του θρίαμβος αλλά επίσης και η ταινία που παίζεται και θα παίζεται κάθε μα κάθε Πάσχα όσα χρόνια κι αν περάσουν!

5.   The Brotherhood «Σάντα μάμα», 1968

Ως γνωστόν, ο Κερκ Ντάγκλας υπήρξε και δαιμόνιος παραγωγός! Αποτέλεσμα μιας απο τις παραγωγές του ήταν και αυτή, το “The Brotherhood” μια ταινία στην οποία έχοντας δίπλα του ως σύντροφο του την Ειρήνη Παππά, δίνει ρέστα στο ρόλο του πατριάρχη μαφιόζου παλαιάς κοπής προετοιμάζοντας το έδαφος για όλους τους μαφιόζους και «Νονούς» που θα δούμε από τότε κι έπειτα στην μεγάλη οθόνη.

Mr.GuyEditor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.